Inspireren

Inspireren

Inspireren

Hip hop battles, poetry slam, yoga, leer looien. Zomaar een greep uit ons aanbod wat je op de Hoogewaard kunt verwachten. Zo worden we blij van werken met natuurlijke materialen. De geur van vers hout, de kracht van metaal, de souplesse van leer nadat het gelooid is zorgen stuk voor stuk voor een huppelsprongetje in ons brein.

Ook de geest voorzien we van de nodige nutriënten. Want ‘de geest moet waaien’, dat vond onze favoriete dichter en voordrachtskunstenaar, wijlen Johnny van Doorn, al in 1977. Vanuit alle windstreken verwelkomen we taalkunstenaars, verhalenvertellers, muzikanten, dansers en theatermakers op het podium.

Onze body, mind en soul koesteren we door zacht te zijn voor onszelf of te onderwerpen aan ontberingen door de grenzen op te zoeken. Het leren kennen van je intuïtie, ontwikkelen van zelfinzichten en bewust leven in het nu. Bij de Hoogewaard komen ze allemaal samen tijdens het aangaan van een belevingsdag, een yoga retraite of ijsbad.

Meer weten over al dit moois? Lees dan vooral door!

Ons podium is dol op het experiment en gaat hard op creativiteit. We gooien alle culturen in de mix. Van smartlap tot vilaine singer and songwriter en van hip hop tot rauwe dichtkunst. We zijn een podium voor opkomend én aanstruikelend talent.
Wil je ook je trommelvliezen verwennen met een aangename massage? Hou dan onze agenda in de gaten! Vanaf april, iedere laatste vrijdag van de maand, is ons podium te bezoeken.

Samen denken door te doen. Met de handen in de klei, de geur van de verviltte wol in de neus of met de voeten tussen de houtkrullen. Buiten werken in de natuur met oorspronkelijke materialen en methodieken. We bieden verschillende workshops aan vanuit de ambachten houtbewerken, smeden, leerlooien, vilten maar ook van zeefdrukken en land bewerken worden we blij! Hou onze agenda in de gaten voor het actuele aanbod.

TryOut Natuurbeleving middels Sneak peek filminstallatie

Nature Us is een filminstallatie gericht op festivalpubliek, waarbij de bezoeker even helemaal wordt meegenomen in de wondere wereld van onze Nederlandse natuur.
Op 13 mei wordt deze filminstallatie getest, en jij bent welkom om hier aan deel te nemen! Op de Hoogewaard organiseren wij een feestelijke try-out waarin verbinding met natuur, én elkaar centraal staat. Ben jij er ook bij?! Klik hieronder voor wat meer informatie.

Presentatie: Showdesign – Creating the Moment
Concept: Sandra Ploeg
In samenwerking met IVN Natuur educatie

Workshop heggenvlechten

een boerenambacht op authentieke wijze

Tijdens de Nationale Natuurwerkdag organiseert de Hoogewaard op 5 november een workshop authentiek heggenvlechten. Op 26 november herhalen we deze workshop. Hiermee brengen we het nut en noodzaak van deze eeuwenoude boerenambacht onder de aandacht.

Er zijn verschillende manieren van heggen beheer. Samen met Sjoerd Aertssen, een expert op dit gebied, buigen en knikken we de takken en stammen om zo structuur en verdichting aan te brengen in de heg. Een goed gevlochten heg zit onderin goed dicht, heeft veel grote, kleine en fijne takken die in elkaar grijpen en dieren bescherming bieden.

De workshop bestaat uit een korte inleiding (geschiedenis, hoe en waarom) en de praktijk. Halverwege nemen we pauze met warme soep bij een kampvuur en verse broodjes. Ook het gereedschap wordt door ons verzorgd. Bij interesse kun je je aanmelden bij: info@dehoogewaard.nl

Wanneer      : 5 november & 26 november (herhaling) 
Aanvang       : 09.00 – 14.00 u
Waar            : Hoogewaard 4, Winssen
Kosten         : 20,00
Door wie      : Sjoerd Aertssen
Wat             : Neem warme kleren en werkhandschoenen mee

ACHTERGROND
Om de biodiversiteit te stimuleren en de dieren binnen te houden en te beschermen is er op de Hoogewaard in 2019 een meidoornhaag geplant van zo’n 250m lang. Anno 2022 is de heg (gedeeltelijk) klaar om gevlochten te worden.

GESCHIEDENIS
Bijna overal in Europa werden vroeger heggen gevlochten om deze ondoordringbaar te maken. Een gevlochten heg hield het wild en vijanden buiten en het eigen vee binnenboord. Na de 1ste wereldoorlog is men op grote schaal overgestapt op prikkeldraad en verdween het authentieke beeld van de gevlochten heg in een rap tempo uit het landschap. Ook de daarbij horende flora en fauna gingen hiermee verloren.

Maart 2015 is het ambacht officieel erkend als immaterieel, cultureel erfgoed.

Wildpluk speurtocht

tijdens de Nationale Buitenspeeldag

Woensdag 8 juni is het de nationale buitenspeeldag. Bij Re-Creatieoord De Hoogewaard wordt een wildplukspeurtocht georganiseerd voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

We gaan opzoek naar verschillende bloemen en planten aan de hand van bingokaarten. Ook zoeken we naar materialen om een insectenhotel te maken. Kom en laat je inspireren door de mooie natuur op de Hoogewaard.

Wie: Kinderen van 9 tot 12 jaar
Wat: Wildpluk speurtocht en insectenhotel maken
Waar: Re-Creatieoord de Hoogewaard
Wanneer: 8 juni van 14.30 – 16.30 u

Doe je mee?

Wildplukspeurtocht

WORKSHOP WEEKEND 2022

Werken met hout, metaal en leer

Leerlooien, smeden en houtbewerken. Op zaterdag 18 juni en zondag 19 juni bieden we op De Hoogewaard een aantal dag-workshops aan op het gebied van ambacht en bushcraft.

Op vrijdagavond 17 juni treedt singer-songwriter en multi-instrumentalist Ayralynn op met haar band. 

We werken met hout, metaal en vissenhuid. Leer hoe je de prachtigste lepels snijdt van vers hout en hoe je op natuurlijke wijze vissenhuid looit om daar vervolgens een tasje van te maken. 

We stoken het smidsvuur goed op, hier smeed je je eigen mes dat een leven lang mee gaat. En wist je dat je de kooltjes uit het vuur ook kan gebruiken om houten kommen en lepels vorm te geven?

Zin om je handen uit de mouwen te steken? Geef je dan op voor één van de onderstaande workshops via hoogewaard.workshops@gmail.com. De inschrijving sluit op dinsdag 14 juni.

Alle prijzen zijn inclusief materiaal, koffie, thee, sapjes en een heerlijke plantaardige lunch verzorgd door Marit.

De Hoogewaard gelooft in de kracht van mensen, de dieren en de natuur. We geloven dat we tot veel meer in staat zijn dan we zelf voor mogelijk houden. We geloven dat alles met elkaar in verbinding staat. Die krachten willen we bundelen om zo samen nog sterker te worden en ons nog beter in te kunnen zetten voor de omgeving waarin we leven. Hou onze agenda in de gaten voor het actuele aanbod. 

Treat yourself!
In een yurt, rondom het vuur, uitbundig maar ook naar binnen gekeerd, je lijf en geest uitdagen!
Meer info graag!
Vorige slide
Volgende slide